måndag 1 december 2008

Nära skjuter ingen hare

Sällan har väl någon kunnat skörda frukterna av någon annans misstag mera framgångsrikt är nu. Alliansen vinner på en svag opposition och på den ekonomiska krisen.

Avståndet mellan Alliansen och oppositionen är nu ynka 3,1, enligt SKOP, rapporterar Svd, DN och Expressen.

Förklaringarna till varför regeringen knappar in kan nog sammanfattas i Borg-effekten.
Det är kris nu. När det är kris blir trovärdighet helt centralt. Borg, med sin lite torra akademiska framtoning skapar förtroende. Att han sedan trampar över på Mats Odells område titt som tätt är de få som gör någon politisk poäng av.

Det som var nackdelen när ekonomin var stabil har nu blivit en fördel. En stark Borg var en black om foten när det gällde reformer. Nu är Borgs styrka en av regeringens stora tillgångar.

Mona Sahlin talar. Sällan har det blivit lyckat. Hon gör samma erfarenhet som Carl Bildt gjorde. Var tyst så stiger opinionssiffrorna. När du talar sjunker de. 

Dessutom har hennes motståndare inom socialdemokraterna börjat vädra morgonluft. Överlever Sahlin nästa partikongress? Positionering pågår. Två frågor som drar ned socialdemokraterna är att de röstade för Lissabonfördraget, den andra är cirkus vänster. 
Vem ska vara med vem?

En allvarlig reflektion är vad som sker med sverigedemokraterna. I denna mätning får de 2,6%.
Håller trenden i sig kan vi se Riksdagens nästa vågmästarparti här. Det bådar inte gott.

Andra bloggar som kommenterar: Magnus Andersson, Fredrik Segerfeldt och Fredrik Axelsson

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är välommet med en fortsatt nedåtgående trend för rödgröna rörans inkompetenskultur. Samtidigt är alliansen inget bra alternativ. Regeringens passivitet inför den allt djupare ekonomiska krisen kommer att slå tillbaka grymt.

- Peter Ingestad, Solna