tisdag 7 februari 2012

SKOP: Ingen Löfven-effekt utan en Juholt-effekt

Den första opinionsundersökningen sedan Stefan Löfven blev partiledare för socialdemokraterna har publicerats. Siffrorna för socialdemokraterna visar på en ökning av de potentiella väljarna. Genast börjar media nu tala om en Löfven-effekt, länk, länk, länk. En okunnig slutsats, menar bloggen.

Försiktigt börjar vi nu se en socialdemokraternas omgruppering, länk.
Thomas Östros lämnar politiken till hösten. Det lär vara fler som försvinner och del som kommer till

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det som skett opinionsmässigt inte är en "Löfven-effekt".
Det är i stället en "Juholt-effekt". Utan Juholt har socialdemokraterna detta stöd.
Löfven har knappt hunnit presentera sig. Det är möjligt att vi så småningom kan tala om en Löfven-effekt, men det vet vi inte ännu.
Däremot kan man med säkerhet tala om en "Sjöstedt-effekt".  En av Löfvens utmaningar blir just Sjöstedt och vänstern. Nu ligger de på 7,1% av väljarsympatierna enligt SKOP.
Bloggen tror att dessa siffror riskerar att öka till både 10% och däröver.

Miljöpartiet har kört fast opinionsmässigt. De två nya språkrören ger inte något riktigt lyft.
Centern har heller inte fått något lyft med Annie Lööf. Göran Hägglund och hans "krisdemokrater" är och förblir stabilt förankrade utanför riskdagen enligt opinionsundersökningarna. Man ligger stabilt på under 4%.

Vad vi inte sett i opinionsundersökningarna är tröttheten på Björklund. Samtidigt verkar den komma. Bloggen är mycket tveksam till om Jan Björklund leder folkpartiet i nästa val.
Stiftet har närmast hakat upp sig för Björklund.

Sverigedemokraterna är vågmästare enligt denna SKOP undersökning. Partiet sneglar sannolikt på Norge och kommer nog närmare valet i fokusera mer på trygghet för äldre.

Det mest sannolika utfallet just nu är det Danska scenariot. Dåligt val för socialdemokraterna, bra resultat för miljöpartiet och i synnerhet vänstern. Även i Norge har man ett starkt vänsterparti i regeringsställning med socialdemokratin.

Utmaningen för regeringen är nu att sätta den mediala politiska agendan. Med en mera stabil socialdemokrati ledarmässigt, blir det lättare. Orostider lär gynna regeringen och tillväxttider oppositionen.

Utmaningen för regeringen är betyande.

Inga kommentarer: